Sokolská kapka krve

08.04.2021 13:39

V roce 2020 (6. ročník) darovali sokolové přes 380 litrů krve při 849 odběrech! Do projektu, který si klade za cíl rozšířit povědomí o nutnosti dárcovství krve nejen mezi sokolskou veřejností a získat nové dárce krve, se v loňském roce zapojilo 299 dárců ze 78 sokolských jednot, což je o třetinu více než v předchozím ročníku. Velmi potěšující je zapojení i malých jednot z celé České republiky. Celkové prvenství znovu obhájil Sokol Komárov z župy Jungmannovy, kde 27 dárců absolvovalo 86 odběrů. Mezi dárci byl například i Josef Nekovář, člen Sokola Roudnice nad Labem, který od roku 1974 daroval krev již 120krát. 

Letošní již 7. ročník projektu jsme odstartovali poněkud netradičně. K příležitosti oslav 159. výročí založení sokolského spolku jsme uspořádali hromadný odběr v Tyršově domě zastřešený výjezdním týmem ÚVN. Během necelých čtyř hodin sokolové a jejich příznivci darovali přes 16 litrů krve. Na lehátka v tělocvičně postupně ulehlo 36 lidí, z toho zhruba dvě třetiny mladých dárců do třiceti let. Právě získání prvodárců bylo hlavním cílem akce.

Jak to u nás vypadalo se můžete podívat ve videu. Další hromadný odběr v Tyršově domě plánujeme na 7. října, ne náhodou den před Památným dnem sokolstva.

Jak se zapojit do Sokolské kapky krve

Do Sokolské kapky krve se může zapojit každý člen Sokola, nečlenové ale určitě odmítnuti nebudou. Důležité je dodržovat obecná pravidla pro darování krve, především maximální počet odběrů. Darujete-li krev, nahlašte své odběry v jednotě nebo se staňte vy sami osobou, která bude sbírat hlášení od dárců. Výsledky se pak vyplňují 2x ročně (za příslušné období) do formuláře na webu, kde jsou uvedena i pravidla Sokolské kapky krve.

Kde darovat

Dle svého výběru - přehled transfuzních stanic je například na darovanikrve.cz nebo darujukrev.cz

Krev může darovat každý člověk dlouhodobě žijící v ČR splňující tyto podmínky:

  • 18-65 let;
  • váha min. 50 kg;
  • netrpí závažnějším onemocněním, kdy by odběr krve mohl ohrozit jeho zdraví;
  • nepatří mezi osoby s vyšším rizikem výskytu vybraných infekčních chorob (AIDS, žloutenky) nebo tyto choroby neprodělal;
  • netrpí chronickým onemocněním (např. cukrovkou, epilepsií apod.).

Odebírá se obvykle 450 ml krve do plastového vaku. Samotný odběr trvá 5-10 minut. Odebrané složky krve se nahradí během několika dnů až 3 týdnů.

 

Více informací o projektu Sokolská kapka krve získáte u koordinátorů br. Víta Jakoubka, e-mail: kapkakrve@sokol.eu nebo u ses. Anety Kaslové, e-mail: akaslova@sokol.eu, tel: 257 007 234.