Ivanovické putování v roce 2015

01.07.2015 20:34

Ivanovické putování II.

A je to tady, začala nová cyklistická sezóna. Mimo jednodenních výletů kolem našeho města, jsme letos již potřetí vyrazili na naše oblíbené víkendové akce. První se uskutečnila už v polovině měsíce dubna, a cílem byl Nový Přerov přes Miroslav a druhý den kolem rakouských hranic až k soutoku řek Moravy a Dyje. Druhá víkendovka, na kterou jsme byli pozváni, se uskutečnila začátkem května a projeli jsme při ní Baťův kanál. A třetí ???? Tou byla dlouho očekávaná a precizně plánovaná návštěva Neziderského jezera. Termín byl znám několik týdnů dopředu a i osádka se ustálila na 14 cyklistech, takže už nám nestálo nic v cestě – jen vyrazit. Nutno podotknout, že tato akce se účastí našich kamarádů z Pardubic a Chropyně stala víceregionální ba co víc, mezinárodní, protože s námi jela i děvčata ze Slovenska.

V brzkých ranních hodinách v sobotu jsme odjeli auty do Rakouska k Neziderskému jezeru do městečka Neusiedel am See, kde měli všichni účastníci sraz. Vyložili jsme kola, zaparkovali auta, ta na nás tady čekala až do pondělí do večera, kdy jsme se po třech dnech zase k nim vrátili.

Stejně jako na našich ostatních akcích jsme jeli vše tzv. „na těžko“, takže co nemáš nebo  neuvezeš, prostě nepotřebuješ. Ubytování jsme měli taky dopředu domluveno v kempech a proto hurá vyrážíme.

První den sobota - vyrazili směrem na Purbach po cyklistické trase B10, která lemuje celé jezero. Jízda je příjemná, protože se jede po rovině a po cyklostezkách. Navštívili jsme město Eisenstadt s nádherným zámkem a pěkným náměstím. Kolem šesté večer jsme dojeli  do Rustu , kde nás čekal kemp a okoupání v jezeře.

Druhý den neděle - ráno po sbalení všech věcí jsme se jeli podívat na místní pláž udělat pár fotek. Kolem půl desáte se vydáváme směrem k místu, které leží na maďarsko rakouské hranici a nese název  ,,PANEVROPSKÝ PIKNIK,,. Je zde památník, který připomíná srpnové události roku 1989, kdy se domluvili rakušané a maďaři, že na několik hodin přestřihnou plot a budou spolu debatovat nad politickou situací té doby. Jako symbol této akce jsou zde postaveny pootevřené dveře a zbytky ostnatého plotu.

Plní emocí jsme nasedli na kola a vydali se do Sopronu, kde jsme poobědvali, prohlédli si město  a začali jsme stáčet svůj směr putování na východ k další krásné památce v městečku Fertöd. Jedná se o zámek rodiny Esterházy a k tomu přilehlou zámeckou zahradu. V nohách už máme 64 kilometrů a do kempu dalších 23. Musíme jet, ale je to těžké, protože zámek je opravdu krásný a patří mezi největší v Maďarsku. Do městečka Andau, kde jsme nocovali, jsme přijeli kolem osmé večer. První naše kroky vedly do reastaurace na vytoužené orosené točené pivo.

Třetí den pondělí – první naše kilometry vedly na rakousko-maďarskou hranici, kterou v tomto místě tvoří vodní kanál. Měli jsme možnost podívat se i na most, po kterém v roce 1956 v době Maďarské revoluce uteklo za železnou oponu do bezpečí asi 70 000 maďaru než byl vyhozen vojáky do povětří. V roce 2006 byl most zrekonstruován, aby sloužil jako připomínka tehdejších událostí a to včetně informačních tabulí v blízkosti. Nyní otáčíme na západ a nejprve kolem kanálu a poté mezi pole jedem zpět do blízkosti jezera. Kolem jedné hodiny odpoledne dorážíme do Podersdorfu, kde hned na kraji objevujeme pěknou hospodu, ihned toho využíváme a dáváme si výborný oběd.

S plnými žaludky, pozitivní náladou dojíždíme k jezeru a konečně po dvou dnech se jdeme i vykoupat. Jsme na tom celkem dobře s časem a tak si dopřáváme nejen koupání, ale i ochutnání místní zmrzliny a trochu té relaxace. Po krátkém odpočinku vyrážíme vstříc posledním 14 kilometrům našeho třídenního cykloputování. Zase jsme u vytržení jak dlouho jsme na akci čekali a jak rychle uběhla.

Bonusem celého výletu je, že v šest hodin večer jsme spatřili naše auta v pořádku a bez pokut.

A fakta ??? – 14 spokojeně unavených cyklistů bez zranění, žádný technický problém, tři dny na cestách, ujeto 220 kilometrů. Mírná nostalgie, že zase něco krásného končí, ale velké očekávání akce nadcházejí, kterou je PRAMEN LABE začátkem července.

 

Ivanovická cykloparta a jejich přátelé